Ik blijf leren… - Reisverslag uit Trondheim, Noorwegen van Ilonka Glorie - WaarBenJij.nu Ik blijf leren… - Reisverslag uit Trondheim, Noorwegen van Ilonka Glorie - WaarBenJij.nu

Ik blijf leren…

Door: Ilonka

Blijf op de hoogte en volg Ilonka

25 Maart 2012 | Noorwegen, Trondheim

Dat deze reis heel wat leermomenten zou hebben wist ik wel. Niet alleen een totaal ander onderwijssysteem waar ik ontzettend veel van leer, maar ook een klas die mij zoveel ervaring gaat meegeven als ik naar huis ga. Zo’n klas krijg ik, hoop ik, niet meer! =p Maar mijn Engels wordt natuurlijk ook beter en daarbij leer ik ook een aantal woordjes Noors te zeggen en heel wat meer Noors te begrijpen. Verder leer ik meer over mensen, meer over mijzelf. En gister kwam er weer een geweldig leermoment bij… Als je 5 minuten voordat je deur uitgaat denkt ‘Ow, ik kan vandaag wel zonder make-up de straat op..’ Ren dan naar boven om zo snel mogelijk make-up op te doen! Ik hoop dat ik met dit leermoment een aantal mensen kan helpen! =p

Goed, gister was het een beetje saai weer. Allemaal wolken en uit de wolken kwam, ja jullie raden het al, regen. Ik wilde eigenlijk naar de stad gaan, maar met regen vind ik dat niet zo fijn. Maar, Lotta kwam naar boven om te vragen of ik met haar mee wilde. Zij en Hanna gingen naar de stad, dus ik kon mooi meerijden! Super! We vertrokken wel gelijk. Geen probleem voor mij, ik was toch niets nuttigs aan het doen. Ik was bezig met mijn verslagen voor school… Zooo niet leuk!. Dus, ja eigenlijk was ik wel bezig met iets nuttigs, maar ik was niets leuks aan het doen! Dus ik pakte mijn tas en liep naar beneden en bij de deur dacht ik. ‘Ow, ik kan vandaag wel zonder make-up de straat op..’ Dus schoenen en jas aan en in de auto! In de stad was er van alles te doen op het plein. Het stond helemaal vol met tentjes en er was muziek. Dus dat ging ik even bekijken. En daar waren ze dan…. De mannen van Rosenborg Ballklubb! Trondheims trots! Ow, ik heb een zwak voor voetballers. Goed, ik stond vrij vooraan bij het podium. Ik kwijlde niet, ik kon me inhouden.. De presentatie van de heren was eigenlijk net over toen ik kwam, dus ze liepen het podium al weer af. Rede nummer 1 waarom ik make-up op had moeten doen: Ze liepen allemaal langs me.

Toen ik weer redelijk stevig op mijn benen stond liep ik verder over het plein. Daar was een markt waar allerlei lokale etensware werden aangeboden. Het leek mij wel leuk om even te kijken maar ik vond de luchten die allemaal op me af kwamen niet echt prettig. Verschillende soorten vlees die daar hingen, gerookt of gebraden werden en een tentje met kazen dat ook niet echt plezant rook. Dus snel richting het winkelcentrum gelopen. Daar heb ik eerst mij hele studifinanciering van mijn rekening afgehaald. Heb ik in ieder geval mijn kostgeld voor de 10e klaarliggen.. Waar zeg ik niet, anders komt iemand het misschien stelen! Ook nog even bij de H&M wezen kijken. Een leuk oranje jurkje gepast voor Koninginnedag, maar voor 60 euro vond ik hem niet leuk genoeg. In andere winkels kon ik het vandaag ook niet echt vinden.

En toen richting de telefoonwinkel. Ik had beltegoed nodig. Owjee… Welke taal? Wat.. Uuh… Beltegoed? In het Engels.. Hoe zeg je dat ook alweer…. Pff.. Nog 5 mensen voor me.. Doe normaal.. Je kunt het! OW! Shit! Ik heb geen make-up op! Het is me gelukt, hoe weet ik niet. Maar in een stamelend Engels heb ik die o zo leuke jongen kunnen uitleggen dat ik beltegoed nodig had!

Aangezien ik niets meer nodig had een broodje gekocht en 25 minuten op de bus gewacht. (Ik bedenk me dat ik ook nog ergens gister een boek gekocht heb! Totaal vergeten door al die mannen! Twilight, over vampieren enzo.. Super gezellig boek ;) ) In de bus was het een stuk rustiger dan vorige week. Voor de eerste keer een chagrijnige buschauffeur gezien. Kwam misschien omdat zijn kaartenautomaat het niet deed en iedereen gratis met de bus mee kon.

Thuis maar weer verder gegaan met mijn huiswerk en het een en ander gelezen. ’s Avonds hadden we lekker lasagne, mijn lievelingsgerecht. Helaas niet zo lekker als mijn eigen uit een pakje met spinazie en mozzarella, maar evengoed lekker! Na het eten nog een tijdje gepraat met Jonatan en Lotta. Over Noorwegen, Zweden, Engeland(Waar Jonatan woont) en Nederland. Wel grappig dat ze steeds Schiphol willen horen, hoe dat wordt uitgesproken en hoe ze precies mijn achternaam moeten zeggen. Super fascinerend de ‘g’ klank. ’s Avonds na een super stomme film maar lekker op tijd naar bed gegaan. Jaja, zaterdagavond hoor je eigenlijk keihard te feesten als student. Maar na de afgelopen week had ik daar echt even geen zin of puf voor!

Vanochtend weer lekker vroeg wakker geworden. Ik heb het voor elkaar gekregen om precies om 7 uur wakker te worden, zoals altijd. En dat terwijl de klok een uur vooruit is gegaan! Ik vind het eigenlijk best knap… Vandaag had ik ook niet veel in de planning. Az kijken, huiswerk maken. Misschien even een rondje lopen omdat het weer vandaag het beste zou zijn. Maar goed, het weer… Dikke wolken en mist. Net aan het begin van de tweede helft van Az kwam Lotta weer bij me op de trap zitten. En dat betekend meestal dat ze iets bedacht heeft om te doen. Jonatan zijn vriendin speelt viool en speelt in het juniororkest van het grote orkest van Trondheim. En zij gaven een optreden in de kerk van het ziekenhuis. Of ik ook mee wilde. Nou, natuurlijk! Een beetje cultuur doet een mens geen kwaad.. We vertrekken alleen wel nu.. Okee! Geen probleem. Ik heb Az uitgezet. Naar de badkamer gerend om make-up op te doen en stond klaar voordat de rest klaar was!

Het was echt super mooi! Ze speelde een stuk van Vivaldi en van Sjostakovitsj en iets wat één van de violisten zelf had geschreven. Maar wat een geluid. Totaal 19 mensen op violen, altviolen, cello’s en twee bassen. Helemaal super. Zeker wanneer eerst één of twee violen wat speelde en dan opeens de rest inviel. Kippenvel! Het lief lachen naar de bassist was niet zo’n goed idee, hij raakte de tel kwijt. Ja mensen! De make-up werkte! Ik heb daarna maar niet meer lief naar hem gelachen. Toen ik uit de kerk stapte zag ik dat alles buiten weer nat was. Het had weer lekker geregend. Thuis nog een restje voetbal gekeken en wonderlijk vroeg gegeten. Op het menu vandaag soep, geen idee wat er in zat, en wafels! Noorse wafels met jam zijn echt lekker. Noorse wafels met kaas ook. Dus wat doe ik? Noorse wafels met kaas en jam. Heerlijk! Ik heb twee mensen meegekregen in mijn idiote gedrag, maar volgens mij vonden die het ook wel lekker!

Komende week weer lekker stage lopen. De kinderen gaan zich voorbereiden op een gesprek met hun ouders over hoe ze het vinden gaan op school. Ben benieuwd hoe dat wordt!

• 26 Maart 2012 - 15:13

Manon:

Hee lieve Ilonka!

Ik zit weer je verslag te lezen en kan mij weer rijkelijk vermaken! Je bent wel een kei geworden in SOGgen! Ik zit nu lekker in het zonnetje met de nieuwe IPad (najaar een tweede handsje). Ik wens je nog ontzettend veel plezier.

Liefs Manon